Skip to content

Architektura 21szego wieku : Wieża obserwacyjna / UNStudio + ABT + BAM Utiliteitsbouw + Haitsma Beton

1 miesiąc ago

460 words

W ubiegłym tygodniu Holenderskie Towarzystwo Ochrony Dziedzictwa Naturalnego otrzymało nową wieżę obserwacyjną podczas mini-sympozjum.
Poznaj naturę z innowacyjnym betonem.
w Peizerze.
Wielodyscyplinarny zespół studium przypadku złożony z UNStudio, ABT, BAM Utiliteitsbouw i Haitsma Beton eksperymentował z właściwościami betonu o ultra wysokiej wydajności.
super gęstą mieszanką drobnoziarnistej struktury, która zawiera włókna stalowe.
manifestować swoje wyniki w funkcjonalnym, operatywnym projekcie.
Wieża widokowa będzie spoczywać w zalesionych rezerwatach De Onlanden w Groningen i będzie rozciągać się 5 metrów nad linią drzew, oferując niesamowite widoki na krajobraz.
Więcej o wieży po przerwie.
Dla firmy, której praca udaje się zachować elegancki wygląd, bez względu na formę i skalę projektu, wieża widokowa przyznała zespołowi UNStudio.
Inventive Materials Platform (jedną z czterech własnych platform badawczych) możliwość badania niestandardowych – wykonane aplikacje materiałowe i ułatwiają twórczą współpracę z innymi ekspertami i producentami z branży budowlanej.
Ruchome łuki wieży prowadzą gości w płynnym wejściu po 134 stopniach do najwyższego punktu widokowego.
Po pierwszej serii kroków odwiedzający mają niższą platformę widokową, która stoi na wysokości 10 metrów.
Następnie drugi zestaw kroków zapewnia zwrot w kierunku, umożliwiając alternatywny widok na okoliczne zalesione pastwiska.
Te kroki prowadzą odwiedzających przez wierzchołki drzew do drugiej platformy widokowej, która stoi na wysokości 20 metrów, a następnie w końcu do najwyższej platformy widokowej na wysokości 24 metrów.
Ben van Berkel wyjaśnił: Holandia ma bogaty i naturalny krajobraz, ale niestety holenderska topografia nie jest bardzo zróżnicowana; nie mamy pasm górskich lub wielu pagórkowatych obszarów, z których można podziwiać panoramiczny widok na nasze naturalne otoczenie.
Wieża widokowa dla.
De Onlanden.
został zaprojektowany, aby zapewnić możliwość tworzenia nowej świadomości i różnych perspektyw krajobrazu, przez który przechodzimy, ale może nigdy nie doświadczyć w całym jego zakresie.
Pod względem konstrukcji, ta hybrydowa struktura wykorzystuje kombinację stali do zwalczania naprężeń rozciągających i betonu o ultra wysokiej wydajności, dla których naprężenia ściskające są najwyższe.
Balustrada wokół schodów i platform wykonana jest z siatki ze stali nierdzewnej, co umożliwia połączenie zarówno maksymalnej przezroczystości, jak i niezbędnych poziomów bezpieczeństwa.
Linie wieży przypominają sylwetkę jelenia, więc projekt UNStudio otrzymał nazwę (tymczasową).
Het Hoge Hert.
lub The Tall Stag.
Kredyty: Wieża widokowa,.
De Onlanden ., Groningen, Holandia, 2011 Klient: Natuurmonumenten Lokalizacja: Przedmieścia Drenthe (koło miasta Groningen, Eelde i Peize) Wysokość: 25 m Liczba kroków: 134 Program: Wieża obserwacyjna Status: projekt UNStudio (Ben van Berkel z Arjanem Dingsté i Marianthi Tatari, Marc Hoppermann, Kristoph Nowak, Tomas Mokry, Dorus Faber) z Case Study Partners (ABT, Haitsma Beton, BAM Utiliteitsbouw)
[patrz też: obróbka strumieniowo ścierna, aprepitant, Oporniki granitowe ]

Powiązane tematy z artykułem: aprepitant obróbka strumieniowo ścierna Oporniki granitowe